آلمان یکی از صنعتیترین کشورها است که پس از کشورهای آمریکا، چین و ژاپن، رتبه چهارم کشورهای قدرتمند اقتصادی در جهان را دارد. صنایع آلمان که یکی از نیرو
آلمان یکی از صنعتیترین کشورها است که پس از کشورهای آمریکا، چین و ژاپن، رتبه چهارم کشورهای قدرتمند اقتصادی در جهان را دارد. صنایع آلمان که یکی از نیروهای محرکه اصلی چرخ اقتصاد این کشور است، حدود 21 درصد از کل تولیدات ناخالص و 16 درصد از کل جمعیت کشورهای اروپایی را در بر میگیرد. با توجه به اهمیت صنایع آلمان و میزان تاثیرگذاری آنها بر اقتصاد این کشور، در این مقاله به طور خاص به معرفی صنایع آلمان میپردازیم.
بر اساس دادهها و آمار منتشر شده، کشور آلمان در سال 2014 با ثبت 285 میلیارد دلار به عنوان مازاد تجاری در کل دنیا، رکورددار شد. آلمان در این سال، با صادراتی معادل 13/1تریلیون یورو به سومین کشور صادرکننده کالا و خدمات در سراسر دنیا تبدیل شد. حدود 20 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را بخش صنعت به وجود میآورد و به همین دلیل نیز این کشور توجه ویژهای به صنایع خود دارد. در ادامه این مقاله، مهمترین صنایع آلمان را معرفی میکنیم. پس اگر شما هم میخواهید با صنایع آلمان بیشتر آشنا شوید، این مقاله را تا انتها بخوانید.
مروری بر تاریخچه صنایع آلمان
اگر نگاهی بر تاریخچه صنایع آلمان داشته باشیم، میبینیم که این کشور تا پیش از قرن 19، از فدراسیونی از ایالتهای مختلف با ابعاد متنوع بود که تاکنون نیز هویت صنعتی خود را نگه داشته و حفظ کرده است. در واقع در آن زمان، کسب و کارها و به طور کلی صنعت، تنها در برخی از شهرهای آزاد امپراطوری وجود داشت و پس از آن که شبکه راهآهن در دهه 1840 توسعه پیدا کرد، اقتصاد این کشور و روند صنعتی شدن نیز رو به توسعه و بهبودی گذاشت. به طوری که تا سال 1900، موفق شد چندین بخش از جمله صنعت شیمیایی و تولید فولاد در اروپا را در دست بگیرد. میتوان ظرفیت بالای تولید و رقابت تنگاتنگ این کشور با آمریکا و انگلیس را به عنوان عوامل اصلی ورود آن به جنگهای جهانی دانست که پس از جنگ جهانی دوم نیز، شاهد از بین رفتن کامل زیرساخت صنایع آلمان بودیم. این در حالی است که در دهه 1950 و 1960 آلمان غربی توانست با ارائه برنامه بازسازی خود به کمک پشتیبانی مالی طرح مارشال و همچنین با هدایت اصول اقتصادی لودویگ ارهارد که وزیر اقتصاد وقت بود، یک معجزه اقتصادی رقم بزند.
تجربهای که آلمان بعد از جنگ جهانی اول داشت، حاکی از این بود که با کمک توسعه و تقویت صادرات، بهبود سطح دانش کارگران، ارتقای سیاستهای پولی، استفاده از ظام تعرفهای هوشمند و همچنین مدیریت صحیح واردات، میتوان یک اقتصاد جنگزده را به چهارمین اقتصاد در دنیا تبدیل نمود.
مهمترین صنایع آلمان
آلمان یکی از کشورهای پیشرو در زمینه فناوری، نوآوری و تولید صنعتی است و صنایع آلمان نیز به عنوان یکی از پیشرفتهترین و قویترین صنایع در سراسر جهان شناخته میشود. این کشور با داشتن بسیاری از صنایع همچون صنعت خودروسازی، ماشینآلات، الکترونیک، شیمیایی، داروسازی و فولاد، موفق به کسب رده برتر جهان شده است.
یکی از برترین صنایع آلمان، صنعت خودروسازی آلمان است و برخی از شرکتهای مطرح این کشور مانند فولکسواگن، بامو، آئودی و مرسدس-بنز، در سطح جهانی دارای شهرت و اعتبار بسیار زیادی هستند. این شرکتها با بهکارگیری برترین فناوریها در طراحی و ساخت خودروهای خود، موفق به تولید محصولات با کیفیت و مقاومی شدهاند و به همین دلیل نیز متقاضیان و طرفداران بسیار زیادی در سراسر جهان دارند.
ماشینآلات و تجهیزات صنعتی نیز یکی دیگر از صنایع آلمان است که قدرت بسیار زیادی دارد. در این صنعت تولید ماشینآلات صنعتی، تجهیزات پزشکی، تجهیزات الکترونیکی و تجهیزات انرژی انجام میشود و میتوان گفت برخی از شرکتهای آلمانی همچون سیمنس، بوش، کرن و لایکا رتبه بهترین در این صنعت دارند و در زمینه تولید تجهیزات پیشرفته برای صنایع مختلف فعالیت میکنند.
یکی دیگر از صنایع آلمان که عملکرد خوب و قوی دارد، صنعت الکترونیک آلمان است. شرکتهای آلمانی همچون آیسیآیآر، آیبیام، اینفینیون و آلیانتس به تولید قطعات الکترونیکی و دستگاههای مخابراتی میپردازند و در سراسر جهان شهرت بهخصوصی پیدا کردهاند. لازم است بدانید که این مورد از صنایع آلمان، نقش موثری در زمینه توسعه فناوری ارتباطات و اینترنت اشیا ایفا کرده است
صنعت شیمیایی آلمان را نیز میتوان به عنوان یکی از مهمترین صنایع آلمان معرفی نمود. این صنعت نیز یکی از بزرگترین صنایع آلمان است و شرکتهای مطرح و موفقی همچون بایر، بَساف و مرک در این کشور فعالیت میکنند. درواقع آلمان را میتوان به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مواد شیمیایی در جهان معرفی کرد که محصولات آن در بسیاری از صنایع همچون داروسازی، الکترونیک، کشاورزی و… مورد استفاده قرار میگیرند.
صنعت داروسازی نیز یکی از مهمترین صنایع آلمان به شمار میرود و شامل شرکتهایی مانند بایر، بوش میشود. شرکتهای داروسازی آلمان را میتوان به عنوان برترین شرکتها فعال و موثر در زمینه تحقیق و توسعه داروهای نوین، تولید داروهای با کیفیت و ارائه خدمات بهداشتی دانست.
یکی دیگر از بزرگترین صنایع آلمان صنعت فولاد این کشور است که با داشتن شرکتهایی نظیر تیسنکروپ، آرسلورمیتال و سالزگیتر، و همچنین با بهرهگیری از پیشرفتهترین تکنولوژیهای روز دنیا، محصولات باکیفیتی را تولید و در سراسر جهان عرضه میکنند.
لازم به ذکر است که صنایع آلمان به چند موردی که بیان کردیم محدود نمیشود و این کشور، صنایع قوی دیگری همچون صنعت مواد غذایی، صنعت نساجی، صنعت گردشگری و… دارد.
صنایع آلمان از نظر نوآوری، دانش فنی، کیفیت محصولات و صادرات عملکرد بسیار خوبی از خود نشان دادهاند و توانستهاند رتبههای برتری در سطح جهانی کسب کنند. تمرکز بر پژوهش، تحقیق و توسعه، داشتن سیستم آموزش فنی و حرفهای قدرتمند و موثر، وجود همکاری میان صنایع و دانشگاهها و همچنین تعامل مؤثر بین بخشهای مختلف صنعت را میتوان به عنوان عوامل موثر بر پیشرفت و توسعه صنایع آلمان معرفی کرد.
تاثیر انقلاب صنعتی بر صنایع آلمان
اگرچه آلمان قبل از سال 1850 از انگلیس، فرانسه و بلژیک عقب بود، اما دارای سرمایههای ارزشمندی همچون نیروی کار ماهر، سیستم آموزشی قوی، استانداردهای بالای زندگی، استراتژیهای محافظهکارانه بود. در واقع انقلاب صنعتی که در قرن نوزدهم اتفاق افتاد را نمیتوان به هیچ عنوان نادیده گرفت چون منجر به تحولات عظیمی در روشهای تولید، فناوری و ساختار سازمانی صنایع آلمان شد. در واقع انقلاب صنعتی از طریق افزایش استفاده از ماشینآلات و توسعه فناوریهای به کارگرفته شده، شتاب زیادی به توسعه صنایع آلمان داد که در نهایت تولید انبوه، کاهش هزینههای مربوط به تولید و افزایش بهرهوری را به دنبال داشت. انقلاب صنعتی توانست پایههای نوآوری را در آلمان فراهم آورد و این کشور را به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در برخی از زمینهها مانند صنعت فولاد، ماشینسازی، شیمیایی، الکترونیک و نساجی تبدیل نمایند. از سوی دیگر، در پی انقلاب صنعتی، زیرساختهای صنعتی در آلمان مانند ساختار حمل و نقل، شبکه راهآهن و ارتباطات تلگرافی نیز بهبود و توسعه یافت و بر سرعت و کیفیت انتقال کالا و خدمات در این کشور افزوده شد. این موضوع همچنین تاثیر بسیاری بر تسهیل تجارت داخلی و بینالمللی گذاشت.
لازم به ذکر است که توسعه صنعتی و رشد صنایع آلمان، افزایش اشتغال در بخش صنعت را به دنبال داشته است. به وجود آمدن صنایع جدید، تقاضای بیشتر برای نیروی کار را به دنبال داشت و به همین دلیل نیز فرصتهای شغلی بسیاری را در این کشور مهیا کرد. در ادامه این اتفاق، اقتصاد آلمان نیز در مسیر رشد سریعتر قرار گرفت و رفاه جامعه نیز بیشتر شد.
مراکز اقتصادی و صنایع آلمان
آلمان یکی از آن کشورهایی است که تنها یک بخش اقتصادی اختصاصی ندارد و مراکز اقتصادی آن در بخشها و مناطق مختلفی قرار گرفته است. به عنوان مثال فرانکفورت مرکز اقتصادی بازار سهام است و برلتسمان که به عنوان بزرگترین شرکت چندرسانهای شناخته میشود، در گوترزلوه واقع شده و شهرهای وولفسبورگ، اشتوتگارت و مونیخ نیز مراکز صنایع اتومبیلسازی است.
میتوان گفت که صنایع آلمان در ایالتهای جنوبی نسبت به ایالتهای شمالی قویتر و قدرتمندتر هستند و منطقه رور واقع در غرب آلمان نیز به عنوان قدیمیترین و قویترین اقتصاد این کشور شناخته میشود که بر پایه منابع طبیعی و صنایع سنگین استوار است. صنایع اتومبیلسازی، هوا و فضا، الکترونیک و داروسازی مهمترین صنایع اقتصادی آلمان در این منطقه است و محل استقرار بزرگترین صنایع خودروسازی و ماشین آلات مانند کارخانههای مرسدس بنز، پورشه و بوش نیز بادن-وورتمبرگ است.
تاثیر صنایع آلمان بر اقتصاد جهانی
حالا که با صنایع آلمان و تاریخچه آن آشنا شدیم، بد نیست بپرسیم که آیا صنایع آلمان بر اقتصاد جهانی نیز تاثیر میگذارند؟
در پاسخ به این پرسش باید بگوییم: بله. تاثیر صنایع آلمان بر اقتصاد جهانی بسیار زیاد و قابل توجه است. در واقع آلمان یکی از بزرگترین و قویترین اقتصادهای جهان و عضو اتحادیه اروپا به شمار میرود که نقش مهمی در تعیین روند اقتصاد جهانی و تجارت بینالمللی ایفا میکند. در ادامه تاثیر صنایع آلمان بر اقتصاد جهانی را در سه حوزه اصلی مورد بررسی قرار میدهیم.
تولید و صادرات
صنایع آلمان، به خصوص برخی از صنایع کلیدی همچون خودروسازی، الکترونیک، ماشینآلات و شیمیایی تولیدات زیاد و بزرگی دارند که در سراسر جهان عرضه میشوند. صادرات از صنایع آلمان به سایر کشورها جهان، یکی از ویژگیهای ممتاز اقتصاد آلمان است که به نوبه خود، تاثیر بسزایی بر تجارت بینالملل میگذارد. کالا و خدمات آلمانی به دلیل بهکارگیری از بهروزترین تکنولوژیها و تجهیزات در ساخت و همچنین کیفیت بالایی که دارند، در بازارهای جهانی شاهد رقابت بسیار قدرتمندی هستند.
سرمایهگذاری خارجی
بدیهی است کشوری که یکی از قدرتمندترین اقتصادهای جهان را دارد، سرمایه خارجی بسیاری را جذب نماید. به همین خاطر است که آلمان یکی از بزرگترین کشورهای جذب سرمایهگذاری خارجی به شمار میرود. همچنین شرکتهای آلمان اقدام به سرمایهگذاری در بسیاری از کشورهای خارجی میکنند و پروژههای تجاری و صنعتی راهاندازی و دنبال میکنند. این نوع از سرمایهگذاریها میتواند از سویی منجر به ایجاد اشتغال و افزایش رفاه اقتصادی در کشور مبدا شود و از سوی دیگر، با سودآوری شرکتهای آلمانی، نقش موثری بر تقویت اقتصاد آلمان داشته باشد.
تکنولوژی و نوآوری
همانطور که اشاره کردیم، آلمان یکی از کشورهای پیشرو در زمینه نوآوری و ارتقای تکنولوژی در سطح جهانی است. دانشگاهها، مراکز پژوهشی و تحقیقاتی و همچنین شرکتهای فناوری آلمانی در عرصههای متنوع و زمینههای گوناگونی فعالیت میکنند تا بتوانند در جهت توسعه فناوریهای پیشرفته و ایدهآل گام بردارند. لازم به ذکر است که این نوآوریها و تکنولوژیها، میتوانند به صورت مستقیم بر صنایع مختلف در سراسر جهان تاثیر بگذارند و به ارتقای کیفیت، بهبود کارایی و عملکرد آنها کمک نماید.
همانطور که در این مقاله نیز بیان کردیم، آلمان چهارمین اقتصاد برتر دنیا است و صنایع آلمان نیز در ردههای برتر جهانی قرار دارند. صنایع خودروسازی، ماشین آلات و تجهیزات، الکترونیک، شیمیایی و داروسازی جزء برترین و مهمترین صنایع آلمان هستند که کالا و خدمات خود را در سراسر جهان عرضه میکنند و طرفداران بینالمللی بسیار زیادی دارند.
صنایع آلمان با داشتن توانایی تولید و صادرات زیاد و تکنولوژی پیشرفته و بهروز، به عنوان یک قدرت اقتصادی مؤثر و برتر در سطح جهانی به شمار میرود. لازم به ذکر است که کشور آلمان ، عضویت در گروه G7 و G20 را داراست و به همین دلیل بر تصمیمگیریهای اقتصادی جهانی تاثیر چشمگیر و موثری دارد. همچنین سیاستها و روندهای اقتصادی که کشور آلمان در پیش میگیرد، میتواند توجه بسیاری را به خود جلب نماید و بر روند اقتصاد جهانی تأثیر بگذارد.
صنعت آلمان
معرفی شهرهای صنعتی آلمان
آلمان بهعنوان یکی از کشورهای صنعتی در جهان شناخته میشود و صنعت در آلمان را اغلب در بخش غربی این کشور اروپایی میتوان دید. در خصوص مناطقی که در آلمان دارای صنعت خاصی هستند میتوان به روهر در نوردراین وستفالن و مرکز سنتی زغالسنگ اشاره کرد. صنعت تنها به این منطقه خلاصه نمیشود و در شهرهایی همچون هانوفر، مونیخ و همچنین شهرهای اشتوتگارت و فرانکفورت نیز میتوان آن را مشاهده کرد. اغلب مناطقی که در زمینه تولید مواد شیمیایی فعالیت دارند در کنار رود راین جای گرفتهاند و بهخوبی میتوان رشد بخش صنعتی را در کشور آلمان مشاهده کرد.
پیش از آنکه جنگ جهانی دوم آغاز شود ساکسونی بهعنوان مرکز تکنولوژی در قلب اروپا معرفی میشد. صنعت سیمان در کشور آلمان در امتداد رودخانه الب قرار دارند، البته در این بخش میتوان صنایع دیگری را نیز مشاهده کرد که موجب شده صنعت در آلمان پیشرفت روزافزونی داشته باشد. صنایعی که در بخش شرقی آلمان قرار دارند دچار ضعف بسیاری هستند اما کمپانیهایی که در بخش جنوبی این کشور قرار دارند میتوانند عملکردی بهتر از صنایع موجود در بخش شمالی آلمان داشته باشند.
در بخش جنوبی برلین افراد بسیاری در صنعت آلمان اشتغال دارند که بر اساس آمارهای موجود میتوان گفت بیشتر از ۳۵ درصد افراد در صنعت آلمان مشغول به کار هستند. صنعت چوب در آلمان از دیگر صنایعی است که پیشرفت قابلتوجهی داشته و در حال حاضر یکی از صنایع روبه رشد در آلمان معرفی میشود. یکی دیگر از مواردی که موجب شده صنعت در این کشور مطرح شود برگزاری نمایشگاههای بینالمللی است که موجب میشود صنعت در جوامع بسیاری معرفی شود و همین مسئله در رشد اقتصادی آلمان نیز تأثیرگذار خواهد بود.
صنعت در آلمان یکی از مهمترین مواردی است که موجب شده این کشور اروپایی در جهان شناخته شود و اغلب شهرهای اصلی آلمان صنایع مختلفی را در خود جای دادهاند. اقتصاد آلمان بهعنوان یک اقتصاد پردازشی معرفی میشود و این مسئله پیش از اینکه آلمان و آلمان شرقی با یکدیگر متحد شوند واقعیت داشت. پیش از اتحاد حدود چهل درصد از افرادی که برای کار در آلمان بودند به ساخت و ساز اشتغال داشتند. شهرهای صنعتی آلمان عبارتنداز: هانوفر، فرانکفورت، مونیخ و شهر دوسلدورف که هرکدام صنایع خاصی را داشته و موجب رونق اقتصادی کشور آلمان شدهاند.
صنعت در آلمان بخشهای مختلفی را در برمیگیرد که میتوان به صنایعی همچون ماشینسازی و مهندسی برق، فولاد، آهن، اپتیک و همچنین مواد شیمیایی اشاره کرد. صنعتی که در آلمان وجود دارد در بخش آلمان شرقی تحولات بسیاری داشته و این احتمال وجود دارد در صنایعی که عنوان شد بتواند رشد قابل توجهی داشته باشد. با توجه به این مسئله میتوان گفت اقتصادی که در طول سالهای آینده در آلمان وجود خواهد داشت بهعنوان یک مؤلفهی صنعتی خواهد بود و میتوان گفت حدود ۳۰ درصد از تولیدات ناخالص ملی در آلمان به این بخش اختصاص خواهد یافت.
پیشرفت روزافزون صنعت در این کشور موجب شده تا کمپانیهای بسیاری در آلمان تأسیسشده و بخشی از صنعت را به خود اختصاص دهند. کمپانیهای آلمانی همچون دایملر بنز، بایر و زیمنس و همچنین کمپانی فولکس واگن ازجمله کمپانیهای معروفی هستند که در آلمان فعالیت داشته و بخشی از صنایع این کشور را به خود اختصاص دادهاند. این شرکتها توانستهاند با فعالیت خود ۹۸ درصد از کمپانیهای آلمانی را به وجود بیاورند. این کمپانیها ۸۰ درصد از نیروی کاری خود را بهصورت رسمی استخدام میکنند و سهم قابلتوجهی از صادرات در اختیار آنها قرار دارد و میتوانند طبقه متوسط را بهخوبی تأمین کنند.
در کنار کمپانیهای یاد شده میتوان به شرکتهای دیگری همچون آلیانز و بی ام دبلیو، باسف، ا.آن، مونیخ و کمپانی RWE اشاره کرد که به همراه کمپانیهای فولکس واگن و دایملز و زیمنس و باز موجب تشکیل ده شرکت برتر در کشور آلمان شدهاند. این کمپانیهای آلمانی در صنعت آلمان تأثیر بسیاری دارند و با تولیدات خود موجب ایجاد تحولاتی عظیم در اقتصاد آلمان گشتهاند.
در کنار کمپانیهای یاد شده میتوان به شرکتهای دیگری همچون آلیانز و بی ام دبلیو، باسف، ا.آن، مونیخ و کمپانی RWE اشاره کرد که به همراه کمپانیهای فولکس واگن و دایملز و زیمنس و باز موجب تشکیل ده شرکت برتر در کشور آلمان شدهاند. این کمپانیهای آلمانی در صنعت آلمان تأثیر بسیاری دارند و با تولیدات خود موجب ایجاد تحولاتی عظیم در اقتصاد آلمان گشتهاند.
یکی از بخشهای مهم در صنعت آلمان که توانسته موفقیت بسیاری کسب کند مهندسی مکانیک در آلمان است. درآمدی که در طول سال از مهندسی مکانیک در آلمان برای سال ۱۹۹۱ میلادی ثبتشده حدود ۲۴۰ میلیارد دلار بوده است که این مبلغ به وسیله بیشتر از ۴۰۰۰ کمپانی در کشور آلمان تأمینشده است. مهندسی مکانیک در آلمان توانسته تولید بیشتر از ۱۷۰۰۰ محصول را به خود اختصاص دهد و از میان این تعداد حدود دو سوم آنها به کشورهای دیگر صادر میشوند.
صنعت در آلمان موجب شده این کشور اروپایی در جایگاه سومین کشور صنعتی جهان پس از آمریکا و ژاپن قرار بگیرد و پس از انقلاب صنعتی نخستین نشانههای رشد اقتصادی در آلمان نمودار شد اما جنگ جهانی دوم موجب شده اقتصاد این کشور آسیب زیادی را تجربه کند. پس از مهندسی مکانیک در آلمان صنعت خودروسازی این کشور نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است و آلمان همانطور که پیشتر نیز عنوان شد صنعت بخش مهمی همچون وسایل نقلیه و تولیدات شیمیایی، ماشینآلات و تجهیزات الکتریکی و تولیدات الکترونیکی، داروسازی، فلزات مهم و محصولات غذایی و موارد بسیار دیگری را در برمیگیرد. اغلب افرادی که در کشور آلمان حضور دارند در صنایع مختلف به کار مشغول بوده و همین مسئله موجب شده تا نرخ بیکاری در این کشور اروپایی بسیار پایین باشد. بهطوریکه با توجه به آمار ثبتشده در فوریه ۲۰۱۴ نرخ بیکاری در آلمان در حدود ۵.۱ درصد بوده است. حدود ۲۴ درصد از نیروی کار فعال در کشور آلمان در بخش تولید اشتغال دارند که میتوان به حوزههایی همچون کشاورزی و جنگلداری و شیلات اشاره کرد.
آلمان بهعنوان یکی از کشورهای صنعتی بزرگ در جهان شناخته میشود که در بخش تولید زغال سنگ چوب نما نیز توانسته نام و آوازهای برای خود داشته باشد. موارد دیگری همچون تولید سنگآهن و نمک، اورانیوم، پتاس، نیکل و مس و گاز طبیعی و همچنین صنعت چوب را شامل میشود. انرژی حاصل از سوختهای فسیلی و انرژی هستهای از اهمیت بالایی در صنعت آلمان برخوردار هستند. یکی دیگر از صنایعی که در آلمان توسعه چشمگیری داشته و موجب شده نام این کشور اروپایی در سرتاسر جهان مطرح شود تولید توربینهای بادی میباشد. توانسته در این زمینه نیز پیشرفت و توسعه قابل توجهی را مشاهده کند.
هر آنچه که باید درباره صنعت آلمان بدانید
اگر دقت کرده باشید یکی از مهم ترین و پرکاربردترین بخش های اقتصاد هر کشور، صنعت آن کشور است در مورد کشور آلمان هم همینطور. صنعت در آلمان نیز نقش مهمی در اقتصاد این کشور و معیشت مردم آن ایفا می کند، به همین دلیل است که صنعت در کشور آلمان اهمیت بسزایی دارد و دولت آلمان، همواره به فکر حمایت از سرمایه گذاران این حوزه است.
از نظر نوآوری، اقتصاد آلمان یک بازار پویا و سطح بالا با نیروی کار ماهر است. خودرو، حملونقل هوایی، انرژی و فناوریهای زیستمحیطی از مهمترین صنایع این کشور هستند.
آلمان بزرگترین اقتصاد اروپا است و جایگاه چهارم را در جهان بر اساس تولید ناخالص داخلی به خود اختصاص داده است. این کشور به تولید محصولاتی با کیفیتِ فوقالعاده بالا شهره است و در سال 2018، آلمان عنوان سومین صادرکننده کالا و خدمات در جهان را به خود اختصاص داد.
رشد اقتصادی این آلمان به حدی پایدار است که اقتصاددانان معتقدند، آلمان تحت تاثیر بحران مالی قرار نخواهد گرفت. 53 شرکت از 2000 شرکت پردرآمد جهان در آلمان واقع شدهاند.
در این مطلب به بررسی بزرگترین صنایع در این کشور پرداختهایم:
ماشینآلات، خودرو و حملونقل هوایی
بخش خودرو و ماشینآلات در آلمان برای 6419 فرد شغل ایجاد و در سال 2015 حدود 267 میلیارد دلار درآمد تولید کرده است. از نظر تولید و فروش خودرو، آلمانیها در میان کشورهای اروپایی بالاترین رتبه را دارند.
صنعت حملونقل نیز طی دو دهه گذشته در آلمان رشد چشمگیری داشته است. در سال 2016 درآمد این صنعت 43 میلیارد دلار گزارش شد
.
صنایع شیمیایی و پزشکی
صنایع شیمیایی در آلمان در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی پیشرفتهتر است. صنایع شیمیایی این کشور به سایر قارهها در جهان هم صادر میشود.
آلمان دارای زیرساختی بسیار قوی و پیشرفته در زمینه تحقیق و توسعه صنایع شیمیایی است. سیستم آموزش و پروش این کشور همچنین سرمایهگذاریهای لازم برای ترتیب نیروی انسانی متخصص و ماهر انجام میدهد و فارغالتحصیلان را روانه بازار کار میکند.
این کشور در سال 2016، پس از چین و آمریکا، رتبه سوم را از نظر میزان فروش محصولات شیمیایی (168 میلیارد دلار) کسب کرد. این در حالی است که این کشور هزینهای 3.83 میلیارد دلاری در زمینه تحقیق و توسعه صنعت شیمیایی در این دوره انجام داده بود.
در همین سال، نیروی کار فعال در صنعت شیمیایی آلمان بیش از 331 هزار نفر اعلام شد.
تجهیزات پزشکی و داروسازی بخش بزرگی از صادرات آلمان را شامل میشود و میلیاردها دلار برای کشور درآمد ایجاد میکنند.
صنایع خدمات و صنایع مصرفی
با در نظر گرفتن جمعیت اروپا و قدرت خرید، آلمان بزرگترین تولیدکننده کالاهای مصرفی در این قاره است.
این کشور در قارهای با زیرساختهای خوب واقع شده و همچنین موقعیت خوبی از نظر دسترسی به بازارهای مصرفی غرب و شرق اروپا دارد.
از جمله صنایع مصرفی مهم در آلمان میتوان از غذا و نوشیدنی، منسوجات، پوشاک، کفش، لوازم اداری، کامپیوتر، تجهیزات مخابراتی، مبلمان و گردشگری نام برد.
پارچه، پوشاک و کفش پس از غذا و نوشیدنی بیشترین درآمد -50 میلیارد دلار- را در این کشور تولید میکند. آلمان در صادرات لباس و محصولات نساجی در رتبه چهارم جهان قرار دارد.
صنعت غذا و نوشیدنی آلمان از بازیکنان بینالمللی جدید چون Amazon Fresh و Tadim به خوبی استقبال کرده است.
آلمان بزرگترین صنعت غذا و نوشیدنی را در اروپا دارد و در سال 2018، صادرات این بخش آلمان 65.8 میلیارد دلار بوده است.
گردشگری نیز ازصنایع مهم آلمان محسوب میشود. چه در تعطیلات و چه در روزهای کاری، گردشگری داخلی برای آلمانیها محبوب است.
از سوی دیگر، جاذبههای توریستی آلمانی، رویدادهای بینالمللی و فعالیتهای ورزشی هر ساله پای خارجیهای بیشتری را به این کشور باز میکند.
آمارهای سال 2018 نشان میدهد که هزینهکردِ آلمانیها برای فعالیتهای فرهنگی، تفریحی و سرگرمی حدود 167 میلیارد دلار بوده است.
در همین سال، هتلهای آلمان درآمدی 518 میلیون دلاری از طریق گردشگران داخلی و بینالمللی کسب کردند و مجموع درآمد گردشگری 39.2 میلیارد دلار گزارش شد.
به طور کلی از آنجا که محصولات آلمانی باکیفیت هستند، صنایع مصرفی آلمان متقاضیان بسیاری در سراسر جهان دارد
.
صنعت انرژی و فناوریهای زیستمحیطی
آلمان در زمینه تولید انرژی سبز و فناوریهای زیستمحیطی پیشرو است. تا سال 2050 این کشور در نظر دارد میزان انتشار گازهای گلخانهای را تا 80 درصد کاهش و مصرف انرژیهای تجدیدپذیر را تا 60 درصد افزایش دهد.
در حال حاضر آلمان دارای بزرگترین ظرفیت تولید برق (حدود 200 گیگاوات) در اروپاست.
همچنین انرژی خورشیدی نقش مهمی در تامین انرژی پایدار ایفا میکند. آلمان در سال 2014، حدود 2.3 میلیارد یورو برای تاسیسات فتوولتائیک جدید سرمایهگذاری کرد.
این کشور همچنین سرمایهگذاریهای بسیاری در زمینه تولید وسایل نقلیه برقی و زیرساختهای مناسب برای شارژ این تولیدات انجام داده است.
صنعت الکترونیک و فناوری اطلاعات و ارتباطات
آلمان رتبه پنجم در صنایع الکترونیکی و الکتریکی جهان را داراست و بازار سالانه آن حدود 142.7 میلیارد دلار برآورد شده است.
این صنعت محصولات متنوعی نظیر لوازم خانگی، تجهیزات فناوری نانو، سیستمهای اتوماسیون و نورپردازی تولید میکند.
29 درصد از کارکنان تحقیق و توسعه آلمان در این بخش فعالیت میکنند و سالانه بیش از 12 هزار اختراع در صنعت الکترونیک و فناوری اطلاعات و ارتباطات آلمان ثبت میشود.
بیشتر شرکتهای فعال در این بخش، استارتآپها و شرکتهای کوچک و متوسط هستند.
صنایع کوچک و متوسط
اگرچه بسیاری آلمان را با شرکتهای بزرگی چون بیامدبلیو و بایر میشناسند، اما صنایع کوچک و متوسط پایههای واقعی اقتصاد آلمان را تشکیل میدهند.
اقتصاددانان بر این باورند که ورشکستی شرکتهای بزرگ منجر به بحران اقتصادی در این کشور نخواهد شد.
99 درصد از شرکتهای آلمانی را شرکتهای کوچک و متوسط تشکیل میدهند. هر یک از این شرکتها کمتر از 500 کارمند را استخدام میکنند و به طور کلی 80 درصد از نیروی کار کشور در این شرکتها مشغول به کارند.