کشور آلمان به دلیل داشتن اقتصادی قوی، نرخ بیکاری پایین (حدود 3.2 درصد) و شرایط کاری عالی، به مقصدی جذاب برای مهاجران تبدیل شده است. افرادی که علاوه بر زبان انگلیسی، تسلط مناسبی به زبان آلمانی داشته باشند یا مهارتهای خاصی در زمینههای مختلف داشته باشند، به راحتی میتوانند شغل مناسبی پیدا کنند. تحقیقات نشان میدهند که مهاجران با تسلط نسبی به زبان آلمانی، معمولاً در مدت یک سال از ورود به این کشور موفق به یافتن شغل میشوند.
نرخ بیکاری آلمان طبق آمار سایت رسمی Destatis.de بسیار پایین است و به همین دلیل بسیاری از مهاجران در انتخاب ویزای کاری برای مهاجرت به این کشور اقدام میکنند. به طور کلی، هرچه نرخ بیکاری یک کشور کمتر باشد، فرصتهای شغلی در آن کشور بیشتر است و این امکان برای مهاجران وجود دارد که شغل مناسبی پیدا کنند، به ویژه اگر تخصص یا مهارت خاصی داشته باشند.
میانگین نرخ بیکاری در اتحادیه اروپا 7.6 درصد است، در حالی که نرخ بیکاری در آلمان تنها 3.2 درصد است که یک آمار بسیار مطلوب به شمار میرود و پیشبینی میشود که این رقم در سالهای آینده کاهش یابد.
در آلمان، حقوق پایه یا حداقل دستمزد ماهانه برای ۴۰ ساعت کار در هفته برابر با 1500 یورو است. هر کارفرمایی که از این مبلغ پایینتر پرداخت کند، مطابق قوانین موظف به پرداخت جریمهای بین ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ یورو خواهد بود. میانگین درآمد ماهانه در آلمان حدود ۴۰۰۰ یورو است که مبلغ قابل توجهی محسوب میشود. مشاغل پردرآمد در آلمان شامل پزشکی و مشاغل مدیریتی هستند. به طور مثال، یک جراح با درآمدی حدود 196,000 یورو در سال و مدیر فروش با درآمدی حدود 94,000 یورو در صدر لیست شغلهای پردرآمد این کشور قرار دارند.
آلمان به عنوان یکی از پیشروترین کشورهای صنعتی در اتحادیه اروپا، نیاز به نیروی کار ماهر در زمینههای مختلف دارد. مشاغل مورد نیاز بیشتر در زمینههای مهندسی (خودروسازی، مکانیک، رباتیک، برق و الکترونیک، عمران، فناوری اطلاعات)، علوم پزشکی (پرستاری، بهداشت و درمان، توانبخشی) و سایر مشاغل تخصصی همچون لولهکشی، ساختوساز، برنامهنویسی و سنگتراشی است. با توجه به پیری جمعیت در آلمان، به ویژه در بخش پرستاری و مراقبتهای اجتماعی، فرصتهای شغلی زیادی در این زمینه وجود دارد.
افرادی که قصد دارند در آلمان شغل آزاد راهاندازی کنند، باید ویزای کاری و مجوزهای لازم را دریافت کنند. پس از اقامت در آلمان، این افراد میتوانند شرکت خود را تاسیس کرده و از مزایای خوداشتغالی بهرهمند شوند.
یکی از رایجترین روشها برای تأمین هزینههای زندگی در آلمان برای دانشجویان بینالمللی، کار کردن در حین تحصیل است. دانشجویان غیر اتحادیهای میتوانند مجوز کار دانشجویی دریافت کرده و در مشاغلی مرتبط با رشته تحصیلی خود به صورت پارهوقت یا تماموقت کار کنند. اما برای کار بیشتر از ۸ ساعت در روز یا ۱۲۰ روز در سال، دانشجویان باید شرایط خاصی را رعایت کنند.
بر اساس قوانین کار در آلمان، مهاجران میتوانند با دریافت ویزای جستجوی کار (Job Seeker) برای مدت شش ماه در این کشور اقامت داشته باشند و در این مدت شغل مرتبط با تخصص خود را پیدا کنند. برای دریافت این ویزا، داشتن مدرک تحصیلی معتبر، توان مالی برای تأمین هزینههای زندگی و تسلط به زبان آلمانی (حداقل سطح B1) ضروری است. همچنین در صورت یافتن کار، کارفرما موظف به بیمه کردن کارمند خود است.
نرخ بیکاری در آلمان در سالهای اخیر کمتر از ۳.۵ درصد بوده و یکی از پایینترین نرخهای بیکاری در جهان را به خود اختصاص داده است. این کشور با بیش از ۸۵ میلیون نفر جمعیت، یکی از اقتصادهای پیشرفته و صنعتی جهان است و یکی از بزرگترین صادرکنندگان کالا در دنیا به شمار میرود.
سطح رفاه عمومی در آلمان بسیار بالا است و مردم این کشور از خدمات اجتماعی و رفاهی زیادی بهرهمند هستند. درآمد ناخالص و خالص افراد در آلمان به دلیل سیستم مالیاتی خاص این کشور متفاوت است. مالیاتها از درآمد ناخالص کم میشوند و حدود 35 درصد از حقوق ناخالص به عنوان کسورات بیمه و مالیات کسر میشود.
درآمد در آلمان بسته به شغل و موقعیت جغرافیایی متفاوت است. به طور میانگین، درآمد خالص در آلمان 2439 یورو در ماه است و با توجه به اندازه شرکت، تجربه کاری و شغل، این میزان میتواند افزایش یابد. در نهایت، درآمد مشاغل تخصصی همچون پزشکی، مهندسی، و مشاغل مدیریتی به طور چشمگیری بالاتر از سایر مشاغل است.